Drømmer du at købe en andelsbolig?

Har du en drøm om at købe bolig i fællesskab med andre? Så har du sikkert overvejet at købe en andelsbolig. At købe andelsbolig er anderledes og mere kompliceret end at købe ejerbolig. Derfor kan der være gode grunde til at være opmærksom og få handlen gennemgået af en advokat. Her på siden kan du læse om, hvad der kendertegner en andelsbolig, og hvad der er vigtigt for dig at være opmærksom på, når du overvejer et andelsboligkøb.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en lejlighed eller et rækkehus, hvor du i fællesskab med de øvrige andelshavere ejer og driver ejendommen. Det særlige ved denne boligform er blandt andet det tætte fællesskab, hvor man mødes til foreningsmøder og sammen tager beslutninger for bygningerne og gårdmiljøet heromkring. Ligeledes er man fælles om at vedligeholde ejendommen.

Et andet kendetegn for andelsboligen er, hvordan økonomien fungerer. Når du køber en andelsbolig, ejer du ikke din lejlighed ligesom, hvis du købte en ejerlejlighed. I stedet ejer du brugsretten til din andel af ejendommen.

Ofte vil det være billigere for dig at købe en andelsbolig i stedet for en ejerlejlighed, fordi du ikke skal betale ejendomsværdiskat. Men samtidig skal du være indforstået med, at du bliver en del af en fællesøkonomi.

Er fællesøkonomien sund?

Som andelshaver betaler du en månedlig afgift, til foreningens drift/udgifter.

Før du køber en andelsbolig, er det derfor vigtigt, at du har sat dig ind i foreningens økonomi. I den forbindelse er det centralt at undersøge ejendommens generelle stand. Om andelsforeningens økonomi er sund, afhænger altså blandt andet af, om den løbende har haft og har planer for de nødvendige renoveringer af bygningen. Har foreningen gennem årene ikke sørget for løbende renovering, betyder det typisk, at der i fremtiden venter en stor udgift hertil, som vil få den månedlige afgift til at stige markant.

Få overblik over andelsforeningens tilstand

For et få et overblik over, hvordan det går i andelsforeningen, er det en god ide at læse referaterne fra de seneste års generalforsamlinger. Her vil du få viden om, hvilke udgifter der følger med, hvis du køber en andel i foreningen. Regnskaber og budgetter viser dig, om foreningens økonomi er sund. Er foreningen gældsat? Har de seneste år givet et positivt eller negativt resultat? Har foreningen sat penge af som opsparing til vedligeholdelse eller lignende?

Sådan opgøres prisen på din andel​

Der er ikke fri markedspris for andelsboliger. Det er lovbestemt, hvordan prisen må fastsættes. Overpris er ulovligt.

Prisen for din andelsbolig, er prisen for din bestemte andel af foreningens formue. Det bestemmes i reglen ud fra din lejligheds areal, i forhold til det samlede areal for hele ejendommen. f.eks. 85/690.

Foreningens formue er bestemt af ejendommen værdi, fratrukket foreningens gæld.

Til formueandelen kan være lagt et tillæg for konkrete forbedringer på den pågældende lejlighed.

Sådan vurderes prisen på andelsejendommen

For at vurdere værdien af andelsejendommen bruges en af tre nedenstående principper:

1. Anskaffelsesprisen

Værdien af ejendommen består af den pris, som foreningen betalte, da den blev stiftet. Har foreningen sørget for forbedringer af ejendommen, lægges disse oveni.

2. Valuar-vurdering

Værdien af ejendommen vurderes, som om den var en udlejningsejendom. En valuar gennemgår ejendommen og dens stand og sammenligner dette med priserne på tilsvarende bygninger i området. Mange andelsforeninger bruger denne model, fordi det resulterer i en højere prisfastsættelse.

3. Den offentlige ejendomsvurdering

Også her vurderes prisen på andelsboligen ud fra udlejningsejendomme i lokalområdet, men i den offentlige ejendomsvurdering sker det med udgangspunkt i en statistisk analyse af de salg af udlejningsejendomme, som kommunen har registreret.

De fleste andelsboligforeninger har tidligere benyttet vurderingsprincip 1 eller 3, men er gået over til princip 2. Dette har typisk betydet en væsentlig værdistigning for dem der var andelshavere på det tidspunkt, og en højere anskaffelsespris for de senere købere.

Processen

Andelsboliger sælges oftest uden ejendomsmægler. Er det an attraktiv forening, er der venteliste. Handlen ekspederes i reglen af foreningens forretningsfører, sekretær eller kasserer.

Det skal ikke tinglyses som ved en ejerbolig, så der er ikke denne udgift.

​Du kan som regel optage lån på op til 80% af værdien af din andel, ganske som ved køb af en ejerbolig.​

Har du brug for en advokat?

​Kontakt os, og vi vender snarest tilbage. 

Vi glæder os til at varetage din sag.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi fik rådgivning i forbindelse med huskøb fra start til slut

"Super professionel rådgivning i forbindelse med huskøb. Gennemlæsning af slutaftale, forsikring m.m. dejlig tryg og forståelig rådgivning."

★★★★★

- Vivi via hentpriser.dk

Vi fik lavet testamente og ægtepagt

"Vi fik en meget professionel behandling som tilfredstillede de ønsker vi havde."

★★★★★

- Erik via hentpriser.dk

Kan anbefales

"De er hurtige og alt er i orden. 

Kan anbefales."

★★★★

- Mariann via hentpriser.dk

Veludført arbejde

"Fin, god og præcis kommunikation. 

Og veludført arbejde.."

★★★★

- Claus via hentpriser.dk

God hjælp

"indtil videre har jeg fået en fin behandling og god hjælp."

★★★★★

- Ove via hentpriser.dk

DK ADVOKATERNE I/S

​Hos DK ADVOKATERNE I/S løser vi opgaver inden for mange fagområder

såsom erhvervsret, strafferet, familieret, køb og salg af bolig m.fl.

Vi har kontorer i Skand​erborg, Sam​sø og Ebeltoft

CVR: 12623607

Skanderborg

Adelgade​ 83, 8660 Ska​nderb​org

Find vej via Google Maps

Samsø

Besservej 2, 8305 Samsø

​​Find vej via Google Maps

Ebeltoft

Maltfabrikken Maltvej 4-12, 8400 Ebeltoft

Find vej via Google Maps

Telefontider

Hverdage fra 7.00 - 19.00

Mails besvares alle dage.