Skal du købe et hus, er det altid en stor beslutning. Ofte kommer ønsket om et hus ud af store forandringer i livet. Måske har I fået børn, og lejligheden er blevet for lille. Måske har jeres behov forandret sig, så I har brug for mere plads. Omvendt kan det også ske, at jeres bolig føles for stor, hvis børnene er flyttet hjemmefra. Uanset årsagen, medfører et huskøb mange beslutninger, som skal tages stilling til, og mange formelle dokumenter, som skal på plads. Du kan her på siden læse om de emner, som du som huskøber skal være opmærksom på. Samtidig er du altid velkommen til at kontakte DK Advokaterne. Vi er klar ved telefonen og hjælper dig gerne gennem hele forløbet.
Ejerskifteforsikring
En vigtig del af at købe et hus er at tegne en ejerskifteforsikring, Både for køber og sælger giver denne jer sikkerhed fremover.
Læs mere
Energimærke
Når et hus skal sælges, er det et krav, at der laves en energimærkning. Mærkningen angiver, hvilken energimæssig kvalitet huset har. Dette undersøges af en energikonsulent, som dernæst laver en energimærkningsrapport. Heri kan du læse en samlet vurdering af husets tilstand på en skala fra A til G. Desuden fortæller rapporten dig, hvilke forbedringer af huset der bedst kan betale sig at gøre.
BBR- ejermeddelelser
BBR registret indeholder bl.a. oplysninger om bygningers størrelse, anvendelse og opførelsesår. Det kan være vanskeligt at bedømme, om BBR-ejermeddelelsen indeholder korrekte registreringer, men her hjælper det eventuelt at læse i tilstandsrapporten, hvor den bygningssagkyndige oplyser, om han har kunne finde afvigelser fra BBR-ejermeddelelsen.
Ejendomsdatarapport
Ejendomsdatarapporten indeholder en mængde væsentlige oplysninger, som er registreret i de offentlige systemer. Ofte er det her, man som køber advares om bl.a. olietanke på grunden, mulige problemer med kloakeringen eller om der har verseret sager med tidligere lejere.
Forureningsrapporter
Registreringer i forureningsrapporten er selvsagt af væsentlig betydning ved køb af fast ejendom.
Kommunens byggesagsarkiv
Også kommunens byggesagsarkiv kan indeholde værdifulde oplysninger ved køb af fast ejendom. I byggesagsarkivet findes f.eks. ansøgninger, tegninger og måske klagesager med mere.
Tingbogen
Tingbogen indeholder oplysninger om ejerforhold, pant i ejendommen om andres mulige rettigheder over ejendommen – typisk i form af tinglyste servitutter på ejendommen. Der kan dog godt eksistere rettigheder over fast ejendom, som ikke er tinglyste. Sådan rettigheder ses ofte som bl.a. ret for andre til at færdes hen over en ejendom i form af hævd.
Andre dokumenter
Herudover vil en lang række dokumenter også have interesse, bl.a. skorstensfejerrapporter, skattebillet og forbrugsafregninger. Men der forekommer langt flere end dette, og typiske ejendomshandler indeholder flere hundrede – i nogle tilfælde flere tusinde – sider med dokumenter.
Sådan forløber handlen, hvis der medvirker en ejendomsmægler
Køb & salg af bolig med mægler
Sådan forløber handlen uden ejendomsmægler
Køb & salg af bolig uden mægler