Er din nye investering en ejerlejlighed?
Har du planer om at købe en ejerlejlighed, kan du her læse, hvad der er vigtigt at være klar over inden købet. Når du investerer i en ejerlejlighed, indgår du samtidig i ejerforeningen, hvis medlemmer består af alle lejlighedsejerne i ejendommen. Formålet med foreningen er at administrere ejendommen og andre fælles anliggende for medlemmerne. Du får altså et økonomisk fællesskab med de andre ejere og må forvente udgifter til driften af fællesarealer og ejendommen i det hele taget, eksempelvis gård, facade, kælder og tag.
Vedtægter
En ejerforening er underlagt Ejerlejlighedsloven, som er udfærdiget af Erhvervsstyrelsen. Heri indgår regler om normalvedtægter for ejerforeninger. Ofte har ejerforeningen dog også suppleret disse med deres egne vedtægter. Vedtægterne indeholder regler for, hvordan foreningen skal drives, herunder ledelse, regnskab, revision, vedligeholdelse og udgifter. På den årlige generalforsamling, hvor alle ejere har stemmeret, kan der indføres ændringer i vedtægterne.
Budget og årsregnskab
Den årlige generalforsamling er den højeste myndighed i foreningen. I den anledning fremlægges regnskabet, og budgettet for det kommende år vedtages. Desuden laves der et referat af mødet. Det er vigtigt, at du som kommende køber af en ejerlejlighed læser referaterne af de seneste års generalforsamlinger, da de giver et billede af, hvordan det går i ejerforeningen. Samtidig vil du på den måde få viden om, hvilke udgifter der følger med, hvis du køber en lejlighed i foreningen. Regnskaber og budgetter viser dig, om foreningens økonomi er sund. Er foreningen gældsat? Har de seneste år givet et positivt eller negativt resultat? Har foreningen sat penge af som opsparing til vedligeholdelse eller lignende?
Ejerlejlighedsskema
Køber du en ejerlejlighed, er det et krav, at sælger sørger for at give dig et ejerlejlighedsskema med bilag og skriftlige oplysninger fra ejendommes administrator. Heri er vigtige oplysninger om ejendommen og selve foreningens økonomi, bygningernes stand m.m.
Tingbogen og servitutter
Tingbogen indeholder oplysninger om ejerforhold, pant i ejendommen om andres mulige rettigheder over ejendommen – typisk i form af tinglyste servitutter på ejendommen. Der kan dog godt eksistere rettigheder over fast ejendom, som ikke er tinglyste. Sådanne rettigheder ses ofte som bl.a. ret for andre til at færdes hen over en ejendom i form af hævd.
Ejendomsdatarapport
Ejendomsdatarapporten indeholder en mængde væsentlige oplysninger, som er registreret i de offentlige systemer. Ofte er det her, man som køber advares om bl.a. olietanke på grunden, mulige problemer med kloakeringen eller om der har verseret sager med tidligere lejere
Ejerskifteforsikring
Ved ejerlejligheder gælder der særlige vilkår ved ejerskifteforsikring. Spørg derfor os til råds. Du kan desuden læse det generelle om ejeskifteforsikring her.
læs mere
Forældrekøb
Forældrekøb vil sige, at du køber en ejerbolig for at leje den ud til dit barn. De samme regler gælder dog også, hvis du lejer ud til nærtstående, som er dine eller din ægtefælles:
- bedsteforældre og disses ægtefæller
- forældre og disses ægtefæller
- børns ægtefæller
- børnebørns og disses ægtefæller
Du betragtes som selvstændig erhvervsdrivende, hvis du har købt en bolig for at udleje den til nærtstående uden selv at bo i den. Det betyder, at du skal opgøre og oplyse overskud eller underskud fra udlejningen. Der er derfor en del skattemæssige regler, som du skal være opmærksom på og sætte dig ind i. Du skal betale skat af dit overskud ved udlejningen, men du skal ikke betale ejendomsværdiskat af boligen, du udlejer.
Vi hjælper dig gerne med at få overblik over alle dokumenter og processen i forældrekøbet.
Sådan forløber handlen, hvis der medvirker en ejendomsmægler
Køb & salg af bolig med mægler
Sådan forløber handlen uden ejendomsmægler
Køb & salg af bolig uden mægler